Phytochemical analysis of stevia and stachys on contents biological active substances

  • B. Sarsenbaev Institute of Plant Biology and Biotechnology, Almaty
  • V. Мursaliyeva Institute of Plant Biology and Biotechnology, Almaty
  • N. Sultanova al-Farabi Kazakh National University
  • L. Мамоnov Institute of Plant Biology and Biotechnology, Almaty
  • B. Ussenbekov Institute of Plant Biology and Biotechnology, Almaty

Abstract

Results of phytochemical analysis of stevia and stachys are showed up. It is revealed that tubers of stachys consist big amount amino acides, carbohydrates, glycosidated triterpenoides, small amount of alkaloids, flavanoides, too little organic acides. Tannins are absent. Acropetal distribution of glycosides was in stevia. Young leaves of stevia and fresh tubers of stachys are perspective raw material for biological active supplements (BAS), special products and food.

References

1. nsp-nn.ru›index.php… .

2. tengrinews.kz/kazakhstan_news/184098/ .

3. Базарбекова Р.Эпидемия сахарного диабета наступает… (www. nomad.su).

4. Weiss R.F. Weiss’s Herbal Medicine, 2001

5. Tарасенко Н.А. Продукты переработки стевии в производстве вафель//Фундаментальные исследования №1., 2009.

6. http://vitamir.ru/_stevia.htm

7. Технические условия // Семена и посадочный материал овощных, бахчевых культур и кормовых корнеплодов. Сортовые и посевные качества. Введ. 01.07.81 до 01.07.86. – М.: Колос, 1982. – 127 с.

8. Ahmed M., Dobberstein R. Stevia rebaudiana. II. High-performance liquid chromatographic separation and quantitation of stevioside, rebaudioside A and rebaudioside C // J. of chromatography., 1982, V.236, p. 523-526.

9. Чупахина Г.Н. Количественное определение аскорбиновой кислоты колориметрическим методом //Специальный практикум по биохимии и физиологии растений, Томск.1974, С.27-31.

10. Удольская Н.Л. Введение в биометрию, Алма-Ата, 1976, 72 с.

Published
2012-03-31
How to Cite
Sarsenbaev, B., МursaliyevaV., Sultanova, N., МамоnovL., & Ussenbekov, B. (2012). Phytochemical analysis of stevia and stachys on contents biological active substances. Chemical Bulletin of Kazakh National University, 65(1), 370-374. https://doi.org/https://doi.org/10.15328/chemb_2012_1370-374