Purification of Syrdarya waters from pathogenic bacteria by bentonitic clays
Abstract
The best sorbent to extract the pathogenic bacteriums from waters of Syrdarya is the bentonite of the 14th level of Tagan deposit activated during 6 hours by 20%(mass.) sulphuric acid and after thermal treatment at 120°C. Optimal purification conditions: pH 6.0-6.5, contact duration 24, adsorbent consumption 0,2 g/dm3.
References
1. Баймолдаева А., Баймолдаева К. Современное экологическое состояние окружающей среды г.Кызылорды // Поиск. Сер.ест и техн.наук. – 2001. – № 1. – С. 125-128.
2. Абишев М.А., Бахтаев Ш.А., Утеуов М.X. Комплексная очистка питьевых вод // Тез. докл. III конгресс глобального антиядерного альянса. – Астана, 2000. – С. 39.
3. Водные ресурсы. Фондовые материалы Кызылординского областного регионального управления охраны окружающей среды. –2000-2005. – № 1. – С.157-235.
4. Зубаиров О.З. Современное состояние химического состава воды реки Сырдарьи и пути его улучшения. // Вестник селькохозяйственной науки Казахстана.- 1998. –№ 4. – C. 108-115.
5. Сафонов Г.А., Гембицкий П.А., Кузнецов О.Ю.Способ получения дезинфицирующего средства. Патент № 1616898 РФ, МПК С07 С 279/00. 6. Батталова Ш.Б. Физико-химические основы получения и применения катализаторов и адсорбентов из бентонитов. – Алма-Ата: Наука, 1986. – 168 с.
7. Заявка 2375/05 Великобритания, МПК7С02F1/50. Способ обеззараживания воды / Bredner Graham Colin. - Опубл. 06.11.2002; Бюл. №11.
8. Пат. 2150320 РФ, МПК7В01J20/20,С01В31/08. Способ получения бактериостатического сорбента для очистки питьевой воды / Галкин Е.А., Романова Ю.А., Кузнецов Л.Н., Нестяров С.И. - Опубл.10.06.2000; Бюл. №10.
9. Воинцева И.И., Гембицкий П.А. Полигексаметиленгуанидин как средство борьбы с инфекций, биокоррозией и биообрастанием // Сб.ст.Всерос.конф. – 1998. – №11– С.92-95.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-ND 4.0) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.