Organic acids Black (Carum black) and Zeravshansky (Bunium seravschanicum) caraway seeds
Abstract
For the first time the qualitative and quantitative structure Black (Carum black) is defined and Zeravshansky caraway seeds (Bunium seravschanicum), method GLH in raw materials finds out 10 fat acids from which in enough are olein and Linol acids. The analysis of amino acids has specified that in considerable quantities contain: Gly, Asp, Arg, a proline and Ala, besides, are Paper chromatography defined fenoloacid.
References
1. Георгиевский М.К., Комиссаренко Н.Ф., Дмитрук С.Е. «Биологические активные вещества лекарственных растений». Новосибрск, 1990.
2. Гринкевич Н.М., Ладыгин Е.Я. «Фармакогнозия».-М.:, 1989. С. 3-5.
3. Флора Казахстана. Алма-ата. 1963. С. 296-301.
4. Флора СССР. Москва. 1957. С. 280-287.
5. Сейітов З.С. Биохимия. –Алматы, 1992. 268-271 бет.
6. Ағалиев Е.Ж., Дөненбаев К. «Ботаника» өсімдіктер анатомиясы мен морфологиясы,- Алматы Санат, 1998. 5-бет.
7. Запрометов М.М. Биохимия. 1962. С. 27.
8. Универсальная энциклопедия лекарственных растений. –М.:--Минск, 2000. С. 297.
9. Растительные ресурсы СССР, Санкт-Петербург. «Наука», 1991. С. 49-50.
10. Гринкеевич Н.И., Сафронович Л.Н. «Химический анализ лекарственных растений». М.: 1983.
11. Преображенский Н.А. «Химия биологических актиных прородных соединений», Москуа. 1976. С. 218.
12. Сироткин Е.Е. «Выделение и анализ природных биологический активных веществ».- Томск. 1987.
13. Пашиниа Л.Т. «Методические указания к практикуму по качествнному и количественному анализ», Алма-ата. 1979.
14. Барабой В.А. «Биологическое действие растительных соединений», Киев. 1976. С. 6-27.
15. Музычкина Р.А., Корулькин Д.Ю., Абилов Ж.А. «Качественный и количественный анализ основных групп БАВ в лекарственном растительном сырье и фитопрепаратах».- Алматы: Қазақ университеті. 2004.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-ND 4.0) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.